Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.

NUROL GRUBU’nun çekirdek şirketi olan NUROL İNŞAAT VE TİCARET A.Ş. (“NUROL”), 1966 yılında uluslararası bir genel müteahhitlik firması olarak kurulmuş ve faaliyetinin başlangıcından bu yana büyük çaplı ve yüksek teknoloji ürünü birçok uluslararası proje ile adını duyurmuştur.

1980-1990 döneminde, Türk Ekonomisi’nde yaşanan gelişme paralelinde NUROL, uluslararası platformlardaki faaliyetlerini, gerçekleştirdiği Mühendislik-Tedarik-İnşaat esaslı “Anahtar Teslimi” projeler ile petrol üreticisi ülkelere özellikle Suudi Arabistan Krallığı’na kaydırmış ve ulaşılan başarı seviyesi ile Uluslararası Türk Müteahhitler arasında hakedilen üstün pozisyon kazanılmıştır. 80-90 döneminin göze çarpan bazı projeleri, Suudi Arabistan Krallığı’nda Yanbu Sanayi Şehri Konutları, Mekke Şehri Su Temin ve Kanalizasyon Şebekesi ve Riyad Şehri Kanalizasyon Şebekesi ile, TUSAŞ F16 Uçak Fabrikası, Kürtün Barajı ve HES Tesisleri ve Türkiye’de Yeni Avusturya Tünel Metodu’nun ilk uygulaması olan Ayaş Demiryolu Tüneli olarak sıralanmaktadır.

1990 yılından itibaren ise, ulaşılan pozisyonun da bir sonucu olarak, NUROL uluslararası faaliyetlerini, %50 hisse payı ile sahibi bulunduğu MENSEL A.Ş. alt şirketi aracılığıyla Rusya Federasyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelere yöneltmiştir. 1991 yılında, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından yalnızca bir yıl sonra, Türkmenistan’da ilk taahhüt yükümlülük altına alınmış ve bölgede faaliyete geçen ilk batılı şirketler arasında yeralınmıştır.

Teknolojik ve idari altyapısı, inşaat sektöründeki lider pozisyonu, 5000’i aşkın teknik ve idari personeli, değeri 100 milyon ABD Doları’nı aşan makina-ekipman parkı ve finansman temin imkan ve kabiliyetleri ile NUROL, hem özel sektörün hem de devlet sektörünün prestijli kurumları işverenliğinde ve özel yatırımlarında, pek çok yüksek teknoloji gereksinimli proje kapsamında faaliyet göstermektedir.

21. Yüzyıl’a, 875 konutluk Beylikdüzü Toplu Konutları (İstanbul), özkaynaklar ile finanse edilen 217 adet lüks konut içeren Boğaziçi Tarabya Konutları (İstanbul) ve 5 milyon m2 parsel sahasına sahip, tamamı NUROL tarafından inşa edilen, 2,700 apartman dairesi ve 550 villa ile her türlü kamu binaları, rekreasyon alanları ve altyapı işlerini içeren Bahçeşehir Uydu Kenti (İstanbul), Türk Konut Sektörü’nün zirve noktasını teşkil eden, NUROL finansmanı ile gerçekleştirilmiş süper lüks, akıllı konutlardan oluşan Nurol Residence (Ankara) gibi konut projeleri ile; İstanbul gibi büyük bir metropole hizmet eden İstanbul Metrosu 1. Aşama 1. Kısım ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Tesisleri; yine özkaynaklardan finanse edilmiş olan, 60,000 m2 kapalı alanlı Maslak İş Merkezi (İstanbul) ve 50,000 m2 proje alanlı Bodrum-OASİS Ticaret Merkezi (Muğla) gibi kurumsal projeleri tamamlayarak giren NUROL, yükselen grafiğini daha da yukarılara emin adımlarla taşımaktadır.

2000’lerin ilk beşyılında Türkiye’nin ilk önyüzü beton kaplamalı kaya dolgu barajı olan Kürtün Barajı ve HES Tesisleri’ni, 570 milyon ABD Doları değerinde, 150 km uzunluğunda, TEM’in Türkiye’deki son bölümü olan Toprakkale-İskenderun Otoyolu’nu (finansman müteahhit tarafından temin edilen dış kredi ile sağlanmıştır) ve %100 NUROL GRUBU üyesi Sheraton Ankara Hotel & Towers tesislerini tamamlayıcı nitelikte 36,000 m2 kapalı alana sahip Apart Otel ve Kongre Merkezi Projesi’ni tamamlayarak referanslarına katmış bulunan NUROL’un öne çıkan devam eden işleri arasında; Türkiye’nin en uzun karayolu tünelini içeren, 350 milyon ABD Doları bedelli Karadeniz Sahil Yolu, Bolaman-Perşembe Bölünmüş Yolu; yine TEM dahilinde olan 270 milyon ABD Doları bedelli Adana-Pozantı Otoyolu Kemerhisar-Eminlik Kesimi projeleri yer almaktadır. Her iki otoyol/bölünmüş karayolu projesi de müteahhit tarafından temin edilen dış kredi ile finanse edilmektedir.

Devam eden yatırım projelerinden olan MN Bahçeşehir Konutları Projesi, 1500 konut içermekte olup, 500 konutluk ilk etabın 2007 yılından tamamlanması planlanmaktadır.

Sürdürülen geniş kapsamlı iş geliştirme faaliyetleri neticesinde, 2003 yaz ayları itibariyle Afganistan, aralarında Louis Berger Group (ABD) işverenliğinde sürdürülen Kabil-Kandahar Karayolu’nun 80 km’lik kesiminin de yeraldığı üç proje ile faaliyet alanlarına katılmıştır. Polonya’da kurulmuş olan EUROPOWER CENTRUM LTD. alt şirketi aracılığıyla 110 hektar alan üzerinde 90,000 m2 kapalı alan ile gerçekleştirilmesi öngörülen bir konut/kurumsal bina yatırımının geliştirme çalışmaları tamamlanmış, yapım aşamasına gelinmiştir.

Mayıs 2004 itibariyle, NUROL’un ortakları arasında yeraldığı Grup Boğaz Tüp Tünel Geçişi Projesi İhalesi’ni kazanarak yüklenimi altına almış ve şantiye faaliyetlerine başlanılmıştır. Yaklaşık 13.5 km uzunluğundaki projenin 1.8 km’lik kesimi denizaltında batırma tüp teknolojisi kullanılarak inşa edilecektir.

Ekim 2004’de Abu Dhabi’de Abu Dhabi ile Abu Al Shouum adası arası deniz geçiş köprüsü bağlantı yolları ve yan işleri ile NUROL’a ihale edilmiştir. Proje halihazırda devam etmektedir.

Ocak 2005’de Cezayir’deki ile taahhüt olan Douera Barajı yüklenim altına alınmış, ilkbahar aylarında da Dubai’de Nakheel International City Konut ve Ticari Binaları dahilindeki Paket 9 (Haziran 2005) ve Paket 12 (Mayıs 2005) projeleri kazanılmıştır. Projeler halihazırda gerçekleştirme aşamasındadır.

Haziran 2006 itibariyle Abu Dhabi’de bir diğer proje olarak Khalidiya Palace Rotana Hotel and Residences projesi yüklenim altına alınmıştır. 220,000 m2 kapalı alana sahip olacak 4 bloktan oluşan proje Kasım 2008 tamamlanacaktır.

Temmuz 2006’da Dubai’de Jumeirah Village Kuzey, Altyapı İşleri, BAE’de taahhüt altına alınan işler arasına katılmıştır. Proje 2007 yılı sonunda bitirilecektir.

Diğer yandan yurtiçi proje geliştirme faaliyetleri de tüm hızıyla sürdürülmektedir. 45 milyon m3’lük gövde hacmiyle Türkiye’nin en büyük ikinci barajı olacak 1,200 MW’lık güç santralına sahip Ilısu Barajı ve HES Tesisleri Projesi için ön aşamalar NUROL’un hissedar olduğu ortak girişimin müteahhitliğinde devam etmektedir. Projenin 2006 yılında gerçekleşme aşamasına getirilmesi öngörülmektedir.

NUROL’un faaliyetlerinin odak noktası, teknolojik ve endüstriyel altyapı projeleridir. Geniş uzmanlık alanı, müteahhit olarak dünyanın her yanında büyük çaplı altyapı projelerinin başarı ile sonuçlandırılmasında önemli paya sahiptir ve bu bağlamda Şirket ana faaliyet alanları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

Altyapı Projeleri:
otoyollar ve karayolları
demiryolu ve metro sistemleri
tüneller
gaz ve petrol boru hatları ile yan tesisleri
termik santrallar
sulama ve drenaj sistemleri
baraj ve hidroelektrik santrallar
su temini ve kanalizasyon sistemleri
kentsel ve endüstriyel atık bertaraf ve arıtma sistemleri
Anahtar Teslim Üretim Tesisleri ve Endüstriyel Tesis Projeleri
Lüks Konut, Toplu Konut ve Sosyal Tesis Projeleri
Sanayi Siteleri ve İş Merkezi Projeleri
Otel, Tatil Köyü ve Turizm Kompleksi Projeleri
2001 yılı başında başlatılan yeniden yapılanma ve kalite sistemi geliştirme çalışmaları rekor sayılabilecek bir sürede tamamlanmış, ve Kalite Yönetim Sistemi İngiliz Bureau Veritas Quality International (BVQI) tarafından ISO 9001 Kalite Standardı uyarınca “İnşaat İşlerinin Geliştirilmesi, Dizaynı ve Yapımı” kapsam başlığı altında belgelendirilmiştir. 2003 yılında belgenin ISO 9001:2000 Standardı’na çıkartılmasının ardından, 2004 yılı Mart ayında, Entegre Yönetim Sistemi haline getirilen Kalite Yönetim Sistemi, NIS Zertifizierungs und Umweltgutachter GmbH (NISZERT) tarafından ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 ve OHSAS 18001:1999 Standartları için belgelenmiştir. Sistem ve belge(ler), Genel Merkez, Şantiye Faaliyetleri, Bölge Müdürlükleri ve Destek Birimleri ile Şirket bünyesinde gerçekleştirilen tüm faaliyetleri kapsamaktadır.

NUROL İNŞAAT VE TİCARET A.Ş. yukarıda kısaca değinilen kabiliyetleri ile fizibilite çalışmalarından yüksek teknoloji gereksinimli anahtar teslim endüstriyel tesis projelerine kadar her türlü müteahhitlik işini büyük bir başarı ile gerçekleştirecek kapasitedir. Başarılarla dolu geçmişi, liderlik ve güvenilirliğin sembolü haline gelen ismi, NUROL’un 21. Yüzyıl’da da gelişme sürecine ve büyük çaplı projelerde oynadığı lider rolüne aynı hızla devam edeceğinin en büyük kanıtıdır.



www.nurolinsaat.com.tr

Eklenme Tarihi - 17-08-2010 | Son Güncelleme - 12-11-2020424 kez gösterildi.